Steven Djohan in RTLZ over de Cyberwerkplaats: “Er is veel talent!”

In Rotterdam is op 25 augustus de eerste pilotweek van de Cyberwerkplaats afgerond. Hangjongeren en game-verslaafden krijgen een hackstoomcursus en lopen mee met echte cyberbedrijven. “Ik heb volgende week twee sollicitatiegesprekken.”

Game-verslaafde, hangjongere, schoolverlater: het zijn niet de titels waar het gemiddelde bedrijf enthousiast van wordt. Toch zit er een hoop talent tussen, zegt Mary-Jo de Leeuw, oprichter van de Cyberwerkplaats in Rotterdam. “Ik hoor van veel cyberbedrijven dat ze niet aan talent kunnen komen. Wij hebben een wachtlijst.”

De Cyberwerkplaats wil de schakel zijn tussen deze jongeren en het bedrijfsleven. Afgelopen week was de eerste pilot van de werkplaats, waarin twaalf jongeren elke dag les kregen in cyberveiligheid en meeliepen bij een bedrijf.

Andere aanpak

Volgens Steven Djohan, partner bij cyberbeveiligingsbureau Revnext, een van de deelnemende bedrijven, vraagt werken met deze jongeren om een andere aanpak. “Je moet heel veel geduld hebben. De meeste van deze jongeren hebben soms behoefte om zichzelf af te sluiten. Dan is het goed om even afstand te houden.”

Het is omschakelen om de twee werelden bij elkaar te brengen, geeft hij toe. “Ik ken hele goede hackers die geen school hebben afgerond. Ze hebben het zelf geleerd. Zij moeten alleen een mentor vinden, die hen de weg wijst in het bedrijfsleven.”

‘Niet dwingen in bedrijfscultuur’

Die aanpassing moet wel twee kanten opgaan, zegt Djohan. “Je moet zo’n persoon niet dwingen in de bedrijfscultuur. Dat kan om werktijden gaan, maar ook de mogelijkheid om op afstand te werken. Maar wat altijd blijft, is dat je duidelijke afspraken maakt. Het is geven en nemen, de balans zoeken.”

Meer moeite doen, dus. Tegelijkertijd zorgen mensen met een andere achtergrond voor nieuwe impulsen in bedrijven. “Wij hebben nu bijvoorbeeld een gamer in dienst. Het begint met praten over gamen tijdens de lunch, maar het zet ook nieuwe markten en mogelijkheden open.”

Ook niet-hangjongeren

De student die met Djohan meeliep deze week, Zawadi Done, is zeker niet onder de hangjongeren of game-verslaafden te scharen. De 17-jarige Done vond de Cyberwerkplaats via LinkedIn, is al ethisch hacker en websitebouwer en wist op de borrels bij de Cyberwerkplaats twee sollicitatiegesprekken te regelen.

 

Dit artikel is geschreven door Bram van Dijk van RTL Z.  Verder lezen? Zie voor de rest van dit artikel RTL Z: https://www.rtlz.nl/life/carriere/werken-met-hackende-hangjongeren-er-is-veel-talent