Revnext trotse hoofdsponsor van de Cyberwerkplaats

Cyberwerkplaats opent deuren voor van school gestuurde hackers

Twaalf jongeren gaan vanaf maandag 21 augustus aan de slag bij de cyberwerkplaats in Rotterdam. Zij zijn de eersten die daar een opleiding krijgen aangeboden om onder andere de Rotterdamse politie, een Roboticabedrijf en het Havenbedrijf te helpen zich beter te wapenen tegen hackers.

Revnext is één van de drijvende krachten achter de cyberwerkplaats. Sinds het begin van dit jaar werken Mary-Jo de Leeuw en Anouk Vos van Revnext samen voormalig PVDA-kamerlid Astrid Oosenbrug aan het realiseren van dit non-profit initiatief. Volgens de Leeuw zoeken werkgevers op de verkeerde plekken naar nieuw cyber security talent. “Bestaande programma’s richten zich op academici, wij zien juist veel talent onder autodidacten en schoolverlaters”

Veel van de geselecteerde jongeren voor de eerste pilot van de Cyberwerkplaats zijn zonder diploma van school gestuurd,bijvoorbeeld omdat zij regelmatig het netwerk van hun school plat legden. Zij worden in de werkplaats – in sommige gevallen letterlijk – van straat geplukt, opgeleid en gekoppeld aan bedrijven.

Met de juiste begeleiding worden zij opgeleid tot beveiligingsexpert. Het uiteindelijke doel is dat zij via een stage bij een bedrijf doorstromen naar een baan. ‘Hack je gek en verdien een werkplek!’ luidt de slogan.

Kluis

De cyberwerkplaats is gevestigd in de kelder van een voormalig bankkantoor in Rotterdam, op de hoek van de Schiedamse Vest met de Witte de Withstraat. Een van de opdrachten die de jongeren krijgen, is om de bankkluis te kraken. Ook staat een wedstrijd op het programma wie het snelst een zorgrobot in elkaar kan zetten en aan de praat kan krijgen.

De jongste deelnemer is een meisje van 15 jaar. ,,Zij kreeg op het Grafisch Lyceum een week de tijd om een computersysteem te bouwen, maar was in drie uur klaar. Daarna hadden ze even geen werk meer voor haar. De bedoeling is dat je bij ons nooit raakt uitgeleerd”, aldus Mary-Jo de Leeuw.

Zie voor meer info: www.cyberwerkplaats.nl en in het Algemeen Dagblad: http://www.ad.nl/rotterdam/cyberwerkplaats-opent-deuren-voor-van-school-gestuurde-hackers~a55cca1b/