Revnext mede-initiatiefnemer Cyberwerkplaats

Net voor de zomer openen de deuren van de allereerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam: een plek waar jongeren (scholieren, schoolverlaters en gamers) 21-eeuwse vaardigheden worden bijgebracht. Vaardigheden zoals het leren hacken van apparaten die verbonden zijn met het internet.

Zelf apparaten van huis meenemen om te hacken? Geen probleem! In de zomervakantie is de Cyberwerkplaats juist open voor jongeren die zich thuis anders lopen te vervelen. Naar goed voorbeeld van het succesvolle Franse initiatief ‘École 42’, spelen de initiatiefnemers met de opening van de Cyberwerkplaats in op de toenemende marktvraag naar (cyber)securityspecialisten. Jongeren worden soms letterlijk van de straat geplukt, opgeleid en gekoppeld aan bedrijven die deze jongeren onder hun hoede nemen. En dat werkt! Het uitgangspunt van de Cyberwerkplaats is simpel: ‘hack je gek en verdien een werkplek’!

Talentvolle (cyber)securitymedewerkers aantrekken
“Wereldwijd worstelen bedrijven en overheden met het aantrekken van jonge talentvolle (cyber)securitymedewerkers omdat zij simpelweg op de verkeerde plekken zoeken”, dat zegt Mary-Jo de Leeuw, één van de initiatiefnemer van de Cyberwerkplaats. De Leeuw, associate partner bij Revnext, werd de afgelopen jaren door diverse opdrachtgevers in haar rol van cybersecurity-expert ingehuurd om mee te denken over, zoals dat in mooi jargon heet, de ‘human capital agenda’. Zij viel van de ene verbazing in de ander. De Leeuw: ”De meeste organisaties staren zich bijvoorbeeld blind op ‘profielen’ en inspiratieloze ‘hackatons’ en zeuren daarna dat ze niet aan personeel kunnen komen maar dan snap je de securitywereld gewoon echt niet. De hoogste tijd dus voor verandering en een omschakeling die wij dus noodgedwongen zelf gaan doorvoeren omdat wij nergens anders gehoor kregen.”

Onderzoek wijst uit dat de meeste securitytalenten autodidact zijn; talenten die zichzelf een weg naar de securitytop hebben weten te werken door gewoon te zijn, wie ze zijn. Astrid Oosenbrug (mede-initiatiefnemer, oud Tweede Kamerlid en IT-expert): “Daar ben ik zelf het levende bewijs van. Ik heb diverse jongeren onder mijn vleugels genomen de afgelopen jaren en die zijn uiteindelijk allemaal goed terecht gekomen. Maar die jongeren passen ook niet in een profiel waar organisaties zo krampachtig aan vast blijven houden. Ik zie het dan ook als een voorrecht dat ik al mijn kennis in de Werkplaats mag inbrengen om zo jongeren op grote(re) schaal te mobiliseren en hopelijk te inspireren.”

Van werving tot coaching
De Cyberwerkplaats knoopt alle zaken – werving, opleiding, bedrijvenselectie, mentorschap en coaching – aan elkaar en doet dat met een groot aantal samenwerkingspartners zoals Radically Open Security (ROS), een bedrijf dat vele internationale awards won de afgelopen jaren. Melanie Rieback (CEO van ROS): ”Eindelijk een antwoord op de behoefte aan securitytalenten waar wij graag ons steentje aan bijdragen door te investeren in opleidingen. Dat doen wij samen met ons wereldwijde netwerk aan hackers. En uiteraard nemen we jongeren mee onder de arm in de hoop ze langdurig aan ons te kunnen binden”.

Hoe nu verder? “We zijn met verschillende partijen in overleg op welke plek deze Cyberwerkplaats het beste tot zijn recht komt. We hebben nu een aantal locaties in optie en de knoop hierover hakken we de aankomende weken door. Inmiddels wordt er overigens flink gesleuteld aan het eerste ‘lesmateriaal’ en hebben de eerste hacksessies plaatsgevonden. De ‘learnings’ van deze eerste pilotsessie, nemen wij mee in het vervolgtraject. Voor de zomer openen wij dus officieel de deuren in Rotterdam, stropen wij de mouwen en kunnen wij hopelijk veel securitydromen waarmaken.” zegt Anouk Vos, mede-initiatiefnemer en founding partner bij Revnext, ter afsluiting. “We zijn er klaar voor”.