Revnext en Agentschap Telecom: Oefen met uitvallende gemeentelijke telecom

Agentschap Telecom wil samen met Revnext oefeningen houden met gemeenten om ze voor te bereiden op uitval van de gemeentelijke telecom. Het gaat om scenario’s zoals stroomstoringen en uitgevallen telefonie of internet. Deze situaties kunnen bij gemeentelijke organisaties grote onrust veroorzaken.

Computers op zwart en onbereikbare gemeenten
Hulpdiensten oefenen deze scenario’s volgens het Agentschap Telecom al regelmatig, maar voor gemeenten geldt dat niet. ‘Weten gemeentemedewerkers wat er gebeurt als telefonie en internet in het gemeentehuis volledig lam ligt? Als computers langdurig op zwart staan, een paspoortaanvraag of een overlijden niet meer verwerkt kan worden in de basisadministratie, klachten niet kunnen worden afgehandeld en de buitendienst mobiel niet meer bereikbaar is?’, zo vraagt de organisatie zich af. De impact op de interne organisatie van een storing kan groot zijn. Gemeenten kunnen hierover nadenken door de ‘serious game’ met Agentschap Telecom te spelen.

Oefenen in eigen organisatie

Om gemeenten inzicht te geven in de gevolgen van uitval van telecom in de eigen organisatie ontwikkelde Agentschap Telecom in samenwerking met onderzoeksbureau Revnext een serious game ‘Uitval van Telecom’. Revnext is strategisch expert op het gebied van cyber security. De serious game is gericht op de ernst en bedreigingen voor de telecom-infrastructuur. Anouk Vos van Revnext: “Door de game te spelen krijgt een gemeente inzicht in wat uitval van telecom betekent voor hun eigen organisatie. De game neemt één dagdeel in beslag, de opgedane inzichten kunnen gemeenten nog jaren gebruiken.”

Meer informatie: https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/telekwetsbaarheid/serious-game