Revnext steunt jongeren Techniekcollege en Cyberworkplace met CSI-010

Op 10 mei 2019 ging in de Rotterdamse Cyberworkplace het programma ‘CSI-010′ van start , een bijzondere cursus voor aankomende digitale rechercheurs. De gratis opleiding, die in samenwerking met Techniekcollege Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven én de politie is georganiseerd, helpt jongeren cybercrime op te sporen en te voorkomen. Gesteund door gastdocenten uit het veld verdiepen 20 geselecteerde deelnemers zich wekenlang in de krochten van het internet. Zij leren basisvaardigheden digitaal forensisch onderzoek om online fraude, bedrijfsspionage, phishing of chantage te bestrijden.

Tekort aan digitaal speurtalent

Volgens Steven Djohan, initiatiefnemer van CSI-010, en forensisch expert bij adviesbureau Revnext, is het de hoogste tijd Rotterdam investeert in digitaal forensisch talent. “Al jaren horen we dat cybercrime dramatisch toeneemt. De verwachting is dat over een paar jaar de helft van alle criminaliteit online plaatsvindt. Tegelijkertijd hebben we een groot tekort aan mensen die deze wereld snappen en hier goed onderzoek naar kunnen doen. Voor scholen is het lastig snel op dit soort ontwikkelingen in te springen, vandaar dat we met verschillende bedrijven en de politie een handje meehelpen”.


Wachtlijst

Jongeren van Techniekcollege Rotterdam kunnen in hun vrije ruimte aan de cursus meedoen om zo te bepalen of een carrière in de digitale opsporing iets voor ze is. De school heeft hiermee een primeur, want er bestaan in Nederland nog helemaal geen opleidingen in digitaal forensisch onderzoek op MBO-niveau. Wellicht is hierdoor de animo voor de cursus groter dan verwacht: “We hebben inmiddels meer dan 15 jongeren op een wachtlijst staan” zegt Djohan “ fantastisch dat zoveel jongeren gemotiveerd zijn om in hun eigen tijd bij te leren. Hopelijk kunnen we de cursus in het najaar nog een keer aanbieden zodat iedereen een kans krijgt mee te doen”.

Meer informatie over het door Revnext gesteunde CSI-010? Zie:

CSI-010: Digital Forensics