Revnext en Strated Consulting over Raadsonderzoek Hoekse Lijn: slechte regie en voorbereiding

Deze ochtend werd in het gemeentehuis van Rotterdam het onderzoeksrapport naar de problemen bij de metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland (Hoekse Lijn) gepresenteerd. Vorig jaar april moest de spoorlijn omgebouwd worden tot metrolijn. Dit ging mis. Al snel werd duidelijk dat de gestelde deadline van vijf maanden niet gehaald zou worden. Ook de tweede uitgestelde datum, in december, werd niet gehaald. De verbinding zal daarnaast 90 (!) miljoen euro meer kosten dan begroot. Hiervan moet de gemeente Rotterdam 35 miljoen euro betalen. Metropoolregio Rotterdam Den Haag en ov-bedrijf RET moeten ieder nog eens 27,5 miljoen euro bijleggen.

Diepgravend onderzoek

Revnext’s Steven Djohan en Tamara van Tulder hebben samen met Edwin de Boer van Strated Consulting de afgelopen twee maanden diepgravend onderzoek naar de opgetreden vertragingen en kostenoverschrijdingen. De conclusies in het eindrapport van de onderzoekscommissie zijn hard: er is ‘onvoldoende regie en coördinatie’ gevoerd en er was sprake van ‘een gebrekkige voorbereiding’.  Het gevolg was dat het bestuur onvoldoende grip had op het project. Ook liepen de voorbereidingen voor de ombouwoperatie volledig mis.

De verantwoordelijk wethouder, Pex Langenberg, kreeg in februari 2017 al alarmerende signalen na voortgangsonderzoek. de omvang van de problemen werd hem echter pas in juni van dat jaar formeel voorgelegd. In de ambtelijke top zou sprake zijn geweest van ‘wensdenken’. Komende maand zal de Rotterdamse gemeenteraad het rapport daarom met wethouder Langenberg bespreken.

Complimenten voor de onderzoekers

Het onderzoek was een zware klus, maar mét resultaat. De inzet van Revnext en Strated Consulting is dan ook gewaardeerd. Uit het voorwoord van het  rapport:

“Eenvoudig was het onderzoek allerminst. […] Binnen twee maanden ligt er dit stevige eindrapport, op basis van ruim 1800 documenten en interviews met zo’n 20 betrokkenen. Dit is een wereldprestatie waarvoor de commissie de onderzoekers Edwin de Boer, Steven Djohan en Tamara van Tulder zeer dankbaar is. Zonder hun ruime beschikbaarheid, flexibele opstelling en zeer gedegen aanpak zou dit onderzoek in zo’n korte tijd nauwelijks mogelijk zijn.”

Lees verder op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/15/vertraging-schade-hoekse-lijn-kan-voor-gemeente-rotterdam-oplopen-tot-35-miljoen-euro-a1592307