Mary-Jo de Leeuw in NRC: honderden apps luisteren stiekem mee!

Het afgelopen jaar deed Mary-Jo met Revnext een groot onderzoek naar de machtigingen van de vijfhonderd meest gebruikte apps in Nederland. In NRC Handelsblad noemde ze de uitkomsten bedroevend. De onder Nederlandse meisjes populaire Barbie Fashionista wil toegang tot je foto’s. Het geliefde puzzelspel Candy Crush wil toegang tot je contactpersonen, camera, opslag en microfoon. De apps van Albert Heijn en KLM en willen volgens de privacyvoorwaarden je gegevens kunnen doorgeven aan derden. „Het lijkt of sommige apps informatie verzamelen ómdat het kan”, zegt De Leeuw. „Later blijkt pas wat ze eraan hebben.”

Privacy

Het meest verbaasd was ze over de privacyvoorwaarden van Bandai, maker van onder meer een spelletje genaamd Pac Man. Die kon ze destijds überhaupt niet vinden, dus ze mailde het bedrijf. Uit de privacyverklaring bleek vervolgens dat de app toegang wilde tot andere apps die je gebruikt als sociale media.

New York Times

De uitkomsten van het Revnext onderzoek sluiten aan bij een recent artikel van The New York Times waarin pijnlijk duidelijk wordt gemaakt hoe apps onze telefoon kunnen omtoveren tot afluisterapparaat.

De Amerikaanse krant vond meer dan 250 Android-apps en tientallen iPhone-apps die zijn uitgerust met software van het bedrijf Alphonso. Deze software is bedoeld om adverteerders informatie te geven over het televisiekijkgedrag van consumenten. Gebruikers moeten de app daarvoor wel toegang geven tot de microfoon, maar doen dat vaak gedachteloos.

De software van Alphonso kan achterhalen wat mensen kijken door aan te slaan op audio van televisiereclames en programma’s. Het bedrijf werkt volgens The New York Times samen met muziekherkenner Shazam. De informatie over het luistergedrag kan volgens de Amerikaanse krant bijvoorbeeld worden gelinkt met de plekken die mensen bezoeken, leeftijd, inkomen en het geslacht. Ook als de telefoon in een zak zit of de app niet wordt gebruikt, kan de software op de achtergrond z’n werk doen.

Lees het hele artikel via: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/11/honderden-apps-luisteren-stiekem-mee-a1588068