#Revnext Anouk Vos over terreurhuizen in FD

Het huis van de toekomst is het huis van bewaring. Als je alle apparaten in huis ‘slim’ maakt en aan het internet koppelt, kan je huis jou gaan terroriseren. Techwebsite Gizmodo vond twee proefkonijnen om verslag te doen van hun leven in zo’n connected huishouden. In het FD van 22 september doet Anouk Vos verslag

21e eeuws Downton Abbey

In een fascinerend dagboek beschrijft het stel uit San Francisco hoe zij twee maanden in een ‘slim’ huis woonden. Het koffiezetapparaat, de verlichting, het beveiligingssysteem, de babyfoon, tandenborstels, en zelfs het bed werden aan het internet én aan elkaar verbonden. Waarom? Niet om een 21ste-eeuws Downton Abbey te creëren waarbij het huis zich als een butler aanpast aan de voorkeuren van de bewoners. Denk aan gordijnen die in de ochtend worden geopend, de kat die wordt gevoerd en koffie die op je favoriete sterkte voor je wordt gezet. Nee, het stel wilde weten of zij hun slimme huis konden vertrouwen. Want voor wie werkten de apparaten eigenlijk?

Een huis dat spioneert

Een huis dat data lekt

Na installatie van alle apparaten, plaatsten zij daarom een speciale router om de apparaten zelf in de gaten te houden. Iedere keer wanneer het huis contact opnam met servers uit de buitenwereld werd dit gemonitord. Conclusie: of het stel nu thuis was of niet, er ging geen uur voorbij zonder dat er data naar de buitenwereld werden verzonden.

Wat voor data? Hartslagritmes, ademhalingspatronen, temperatuur, consumpties, bewegingen en geluiden in huis en bed bijvoorbeeld. De slimme stofzuiger met camera was voornemens de afmetingen van het huis door te geven aan Amazon, Google en Apple. En bewegingssensoren in huis schakelden het beveiligingssysteem in. Wie zonder kleren uit bed stapte, werd ongewild onderdeel van een pikante video, die automatisch naar de cloud van het beveiligingsbedrijf werd gestuurd.

Anouk Vos #FD

Meer lezen? Het hele artikel is terug te lezen op de website van het FD: https://fd.nl/futures/1268138/gestalkt-worden-in-je-eigen-huis