Revnext wil zich in top van high tech consultancywereld nestelen

Drie consultants van Policy Research Corporation – Anouk Vos, Steven Djohan, en Robert Kok – hebben zich losgemaakt van het adviesbureau om hun eigen consultancybureau op te richten: Revnext. Het nieuwe kantoor uit Rotterdam gaat zich richten op vraagstukken met een focus op hightech-sectoren, en heeft de ambitie om zich tussen de absolute top te nestelen.

Anouk Vos, Steven Djohan en Robert Kok zijn alle drie de afgelopen jaren werkzaam geweest bij Policy Research Corporation (PRC). Djohan startte in 2005 zijn loopbaan bij het Rotterdamse adviesbureau en groeide er door tot manager; Kok sloot zich in 2011 aan en was daarvoor als consultant werkzaam bij Ecorys; Vos versterkte het bureau begin 2012 na onder meer bij het ministerie van Buitenlandse Zaken te hebben gewerkt en later bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, als Senior Policy Advisor Cyber Security. Eerder dit jaar deelden de drie adviseurs, die veelvuldig hebben samengewerkt op opdrachten, voor het eerst het idee met elkaar om een eigen bureau op te richten. Aangevuld door wat zij zelf “een bijzondere samenstelling van associate partners” noemen, zoals Mary-Jo de Leeuw, de oprichter van onder andere het internationale platform Internet of Toys, ging afgelopen week de kogel door de kerk: Revnext was geboren.

De drie oprichters laten tegenover Consultancy.nl niets los over de reden waarom zij besloten hebben PRC achter zich te laten. Wel laten ze weten dat zij er naar uitkijken om een nieuwe speler in de adviesmarkt op te zetten die in het digitale domein “echt het verschil wil maken”. Vos vertelt dat er momenteel sprake is van een wildgroei aan consultancybedrijven die nieuwe technologieën zien als het nieuwe snelle geld. Deze verschuiving is volgens haar, vanuit een pragmatisch oogpunt, niet verrassend te noemen: “Consultancybureaus zien hun toegevoegde waarde afnemen door toenemend aanbod van adviesdiensten en groeiende concurrentie (van ZZP’ers, digitale partijen, enz., red.). Om die reden breiden zij hun capaciteiten uit in lucratieve segmenten waar nog voldoende vraag is, zoals digitale transformatie en cybersecurity.”

1475505507602_revnext-vooruitlopen-in-het-strategisch-adviesvak

Het kuddegedrag van adviesbureaus, zoals Djohan, Kok en Vos het noemen, heeft echter een nadelig effect op de kwaliteit van de dienstverlening. Zonder namen te noemen, vertellen zij voorbeelden hiervan te hebben gezien van zowel strategische advieskantoren als de grotere partijen die zonder inhoudelijke technologische kennis of een gedegen trackrecord het tech-domein instappen en uiteindelijk ondermaatse adviesdiensten afleveren. “Het geluid dat wij uit de markt opvangen, is dat de Nederlandse markt zo langzamerhand klaar is met consultancykantoren die ineens ook ‘iets’ met hightech-onderwerpen als cybersecurity, zelfrijdende auto’s en digital forensics doen.” Met Revnext willen de medeoprichters een bureau opbouwen dat zich specialiseert in dit vakgebied, en door hun trackrecord bij grote organisaties als de NAVO, de Europese Commissie, het ministerie van Defensie, TNO en de Tweede Kamer te benutten, geloven zij zich als een serieuze speler succesvol in de markt te kunnen nestelen: “Wij hebben een gedegen trackrecord op nieuwe hightech-onderwerpen en zijn er van overtuigd dat we onze plek in de adviesbranche kunnen claimen en uitbouwen.”

Trackrecord?

Grote uitspraken van de oprichters, maar wie in de projectgeschiedenis van de drie oprichters duikt ziet inderdaad al snel dat zij bij een behoorlijk aantal strategische adviestrajecten betrokken zijn geweest. Zo was Djohan, die bij Revnext de leiding van de Forensics diensten op zich neemt, de afgelopen jaren betrokken bij onderzoek naar de effecten en randvoorwaarden rondom grootschalige projecten als de OV-chipkaart en het Elektronisch Patiëntendossier. Kok, die lead Clean Tech is voor Revnext, is een van de pioniers in ons land op het snijvlak van IT, automotive en duurzaamheid, en hoofdauteur van diverse studies voor het systeem van autobelastingen en het fiscale stimuleringsbeleid voor zuinige auto’s van het ministerie van Financiën. Ook ontwikkelde hij het CARbonTAX-model om deze beleidsplannen van vele miljarden door te rekenen.

Vos is op haar beurt een leidend persoon in het cybersecurity landschap – naast haar werkzaamheden bij Revnext is zij President van de Women in Cyber Security Foundation, een wereldwijd netwerk van meer dan 700 vrouwen die zich inzetten om de wereld digitaal veiliger te maken. Afgelopen jaar sleepte ze op basis van haar verdiensten de Lof Spotlightprijs voor Female Leadership in de wacht en eerder dit jaar werd ze verkozen tot één van de Inspiring Fifty, de vijftig meest inspirerende vrouwen in de technologiesector.

Revnext, dat havenstad Rotterdam als vestigingsplaats heeft gekozen, zal aan zijn klanten een verzameling van diverse consultancy- en implementatiediensten gaan aanbieden. De adviesportefeuille zal bestaan uit het leveren van strategisch advies, het ontwikkelen van business cases, ondersteuning bij beleidsvraagstukken en het uitvoeren van kans- en risicoanalyses. Daarnaast staat Revnext klanten ook bij bij het ten uitvoer brengen van de geboden aanbevelingen, door ondersteuning te leveren op het gebied van onder meer projectmanagement, quality assurance en het reviewen/bijsturen van programma’s.

1475505226210_revnext-expertise

Aangezien hun vaardigheden verschillende disciplines overstijgen, spreken de oprichters ook wel over een unieke mix van vaardigheden binnen het hightech-domein, die hen uiteindelijk in staat stelt om concreet waarde toe te voegen ten aanzien van de ondersteuning van klanten bij complexe digitale vraagstukken. Of het nu gaat om zelfrijdende voertuigen, e-health, internetstandaarden of geavanceerde hackmethoden, de drie partners beschikken over de basis om waarde toe te kunnen voegen.

Eigen TechLab

Het adviesbureau biedt daarnaast ook een propositie aan die grote bedrijven en startups helpt bij de ontwikkeling van innovatieve projecten. Het zogenaamde TechLab van Revnext kan gezien worden als een incubator, een  omgeving speciaal toegespitst op high tech domeinen, waarin jonge ideeën worden begeleid in de stappen naar volwassenheid. “We zien veel mogelijkheden voor innovatie die voortkomt uit kruisbestuiving van technologische kennis, we gaan hiervoor ook samenwerken met partijen die op hele andere terreinen actief zijn”, zegt Vos, zonder verder in detail te treden. Later dit jaar gaan volgens de medeoprichter de eerste samenwerkingsverbanden van start.

Een van de belangrijkste uitdagingen waar Revnext mee te maken krijgt is dat technologische veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen, en dat aan de meeste een aanzienlijk prijskaartje hangt. Consultancybureaus spenderen miljoenen aan het inrichten van hun hightech-omgevingen, om hun teams te trainen en om indruk te maken op klanten. Zo hebben bijvoorbeeld CGI en Capgemini in Nederland uitgebreide tech centres, heeft Synechron recenteljk een eigen Innovation Centre geopend in Amsterdam, heeft Deloitte onlangs een overeenkomst bereikt met Apple, werken BearingPoint en PwC samen met GE Digital, BDO met Microsoft, en werken Mercer en Oliver Wyman samen met Symantec.

1475505761389_steven-djohan-robert-kok-en-anouk-vos-revnext

Op de vraag hoe een startup als Revnext deze high-level samenwerkingen bij kan benen of voor kan blijven, antwoordt Vos: “Als je vooruit wilt lopen in het strategisch adviesvak, dan moet je je onderdompelen in technologische innovaties. Wij hebben daarom vooraf vastgelegd dat wij een groot gedeelte van de omzet in het bedrijf terug laten vloeien naar Research & Development. Dat kunnen concrete onderzoeken zijn zoals haalbaarheidsstudies naar de inzet van nieuwe technologieën voor strategische vraagstukken, maar ook de ontwikkeling naar nieuwe standaarden.” Het adviesbureau gaat op dit vlak niet concurreren met de grote jongens, maar juist niche onderzoeken uitvoeren waar vanuit opdrachtgevers een behoefte naar is. “Zo zijn wij nu onder meer bezig met de ontwikkeling van veiligheidsoplossingen voor e-healthproducten.” Ook geeft ze aan dat Revnext zich veel meer positioneert op strategische consultancyvraagtukken, en daarmee wegblijft van de implementatie agenda’s die voor generalistische consultancybureaus het grootste deel van hun high tech werk omvatten.   

Vos voegt verder toe dat Revnext nauwe banden onderhoudt met universiteiten, hackers en sociale innovators, een activiteit die het adviesbedrijf in staat zal stellen om vooroplopende inzichten te krijgen in de belangrijkste ontwikkelingen op technologisch vlak. Daarnaast kan Vos zelf putten uit een netwerk van tientallen experts vanuit haar voorzitterschap van de Women in Cyber Security Foundation.

Ambities?

Gevraagd naar hun ambities voor de komende jaren vertellen Djohan, Kok en Vos dat zij zich richten op het opbouwen van een hoogwaardige speler op het gebied van high tech en digitale vraagstukken.” Ze zijn zich ervan bewust dat zij het hiervoor zullen moeten opnemen met bureaus die actief zijn in de top van de consultancymarkt, variërend van de bekende Amerikaanse strategiekantoren tot de tech adviespraktijken van de Big Four, om slechts enkele concurrenten te noemen. Toch zien zij de reis die zij de komende periode zullen maken vol vertrouwen tegemoet. “Gedreven door enthousiasme voor high tech- en disruptieve technologieën en gesterkt door een adembenemend trackrecord vol met succesvolle opdrachten, is Revnext ‘here to stay’. We kijken erg uit naar de komende tijd!”

Consultancy.nl blijft de ontwikkelingen van Revnext in de komende maanden op de voet volgen.

Bron: http://www.consultancy.nl/nieuws/13064/revnext-wil-zich-in-top-van-high-tech-consultancywereld-nestelen