Revnext voor de klas tijdens ‘Geef IT Door’-campagne

Experts maken leerlingen bewust van online veiligheid

Tijdens de Safer Internet Day op 7 februari wordt het startschot gegeven voor de Cyber Estafette van Geef IT Door. Gedurende deze estafette staan cyber security experts voor de klas om hun vakkennis door te geven en scholieren te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) trapt de estafette af op het Newmancollege in Breda met een gastles waarin hij scholieren bewust wil maken van het belang van online veiligheid. Op 9 maart wordt het stokje doorgegeven aan Anouk Vos (Revnext) die gastlessen op een school in Rotterdam Zuid zal verzorgen.

Snelcursus hacken
Staatssecretaris Dijkhoff geeft het estafettestokje door aan vijf inspirerende experts die met hun kennis, opinie of kunde hun sporen op cyber security gebied ruim verdiend hebben: Jaya Baloo (KPN), Chris van ’t Hof (Tek Tok Late Night), Ronald Prins (Fox-IT Security), Ronald Verbeek (CIO Platform Nederland) en Anouk Vos (Revnext en President Women in Cyber Security). Zij zullen op verschillende scholen in Nederland een gastles geven en hun kennis delen. De scholieren maken kennis met concrete voorbeelden die laten zien hoe kwetsbaar informatie tegenwoordig is en waarom digitale beveiliging zo belangrijk is. Ze gaan ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een snelcursus hacken.

Vraag naar IT specialisten
Met de toenemende digitalisering van de samenleving neemt ook de omvang van cybercriminaliteit toe. In sommige EU-lidstaten overstijgt computermisdaad de traditionele misdaad al in omvang. De vraag naar gekwalificeerde cyber security specialisten neemt daardoor snel toe. Uit onderzoek blijkt echter dat de belangstelling onder jongeren voor het brede vakgebied van ICT achterblijft. Een van de manieren om deze belangstelling te stimuleren zijn publiek-private initiatieven zoals de campagne Geef IT Door.

Geef IT Door
Geef IT Door is een initiatief van CIO Platform Nederland, DINL, Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere CA-ICT, dutch digital delta, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Europese eSkills for jobs campagne 2016.

Vakspecialisten voor de klas

De landelijke campagne Geef IT Door verzorgt sinds 2014 gastlessen van ICT-professionals in het voortgezet onderwijs. De professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ICT voor jongeren een goede keuze is. Geef IT Door koppelt de vakmensen aan een school uit hun regio en stelt via een toolkit het benodigde gereedschap beschikbaar voor een geslaagde gastles. Naast gastlessen over ICT en programmeren heeft Geef IT Door sinds kort twee nieuwe thema’s aan het pakket toegevoegd: Cyber Security en Big Data.

,,’Om de sterke concurrentie positie van Nederland ook in de toekomst te waarborgen, is – ongeacht de beroepsgroep – cybersecurity awareness essentieel. Hopelijk is het mogelijk om de aanstekelijke nieuwsgierigheid, die de kern vormt van cyber security, door te geven aan de volgende generatie.” – Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN.

,,In de wereld van cyber security is de meest waardevolle kennis gratis, hebben de knapste koppen nauwelijks diploma’s, kunnen hackers je helpen de beveiliging te verbeteren en is een crisisoefening vaak een hilarische ervaring.” – Chris van ’t Hof, schrijver, onderzoeker en presentator bij Tek Tok.

,,Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van digitale systemen. Dat brengt veel voordelen met zich mee, maar ook nieuwe risico’s. Om met nieuwe technologie verantwoord om te gaan, is het belangrijk dat we ook echt goed begrijpen hoe de technologie precies werkt. Alleen dan kunnen we deze geavanceerde systemen echt veilig maken.” – Ronald Prins, directeur en mede-oprichter van Fox-IT.

,,Ik vind het geweldig leuk om als vertegenwoordiger van grote ICT gebruikers mijn kennis over nieuwe technologieën te delen met scholieren. Vooral ook omdat scholieren als ondernemers en werknemers van de toekomst van groot belang zijn voor het welzijn en de veiligheid van onze maatschappij en economie.” – Ronald Verbeek, Algemeen Directeur bij CIO Platform Nederland.

,,Scholieren van nu zijn jonger dan het internet. Voor hen is het vanzelfsprekend dat bijna alle processen uit het dagelijks leven aan digitale systemen gekoppeld zijn. Zeker voor jongeren is het goed om kritisch te kijken naar de technologie om hen heen. Beschermt deze hun privacy, zijn systemen te manipuleren en schuilt er gevaar in? De uitdaging is om niet alleen een goede gebruiker van IT-systemen te zijn, maar ook aan de bel te trekken bij risico’s. En dat testen en hacken best leuk is, is alleen maar meegenomen!”’ – Anouk Vos, partner bij Revnext.

Meer weten? Kijk dan op saferinternetcenter.nl, www.saferinternetday.org en www.geefitdoor.nl.