Mary-Jo de Leeuw op RTL Nieuws: duizenden kinderen te volgen via smartwatch

Barbies die afluisteren en smartwatches die je locatie met de hele wereld delen: het is slecht gesteld met de veiligheid van slim speelgoed, vindt Mary-Jo de Leeuw van Revnext. Ze houdt zich al jaren bezig met deze ‘smart toys’ en weet precies waar je als ouder op moet letten.

RTL Nieuws

Op RTL Nieuws vertelt ze dat het door een lek in populaire smartwatches jarenlang mogelijk was om duizenden Nederlandse kinderen live te volgen. Ouders kopen zo’n slim horloge om hun kind in de gaten houden, maar hackers konden gemakkelijk meegluren.

Live volgen

Door de locatiegegevens op te vragen kon je op de minuut nauwkeurig zien waar een kind was geweest. Op deze manier was te zien waar kinderen wonen, op welke basisschool ze zitten en waar ze spelen. Ook hun routes waren live op een kaart te volgen.

Consumentenbond

De Consumentenbond wil dat er regels komen voor de veiligheid van smart gadgets zodat consumenten beter worden beschermd. “Je kunt het vergelijken met auto’s van vroeger die werden geleverd zonder gordels”, vertelt woordvoerder Gerard Spierenburg. “Er moesten eerst ongelukken gebeuren voordat gordels werden verplicht. Soortgelijke regels moeten nu ook voor connected toys komen.”

Daar is Mary-Jo de Leeuw het mee eens: “Deze apparaten moeten veel beter worden gecontroleerd voordat ze op de markt komen. Fabrikanten willen leuk, goedkoop speelgoed maken en de rest, zoals de veiligheid, is maar bijzaak.”

Voor ouders én kinderen die desalniettemin met ‘smart speelgoed’ willen spelen heeft De Leeuw de volgende tips:

  1. Maak altijd een nepprofiel aan als je een profiel moet aanmaken om met het speelgoed te kunnen spelen. Een gebruikersnaam bevat bij voorkeur niet jouw echte naam.
  2. Deel geen informatie zoals geboortedatum een woonplaats. Ook onschuldig lijkende informatie zoals wat jouw kind leuk vindt om te doen of het liefste eet, kan je beter niet online delen.
  3. Voor het gebruik van een profielfoto kun je ook de foto van je huisdier nemen.
  4. Controleer of er gebruik wordt gemaakt van een wachtwoord of pincode voor het spelen met het slimme speelgoed.
  5. Houd een kind in de gaten en weet wat er gebeurt met het speelgoed.
  6. Zet het speelgoed helemaal uit wanneer een kind klaar is met spelen. Dus niet op standby.
  7. Lees altijd even de gebruikersvoorwaarden en de privacystatement van de fabrikant. Taaie kost, maar dan weet je gelijk of het bedrijf daadwerkelijk aandacht besteedt aan de online veiligheid van het product.

Bron: RTL Nieuws https://www.rtlnieuws.nl/technieuws/van-afluisterende-barbie-tot-kinderhorloge-kijk-uit-voor-slim-speelgoed