Anouk Vos over de cyberwapenwedloop in Trouw

Rellen, chaos en wapengekletter! Met de première van de Stuxnet-documentaire “Zero Days” besteedt Trouw aandacht aan de gevolgen van digitale oorlogsvoering. Journalist Kristel van Teeffelen wilde weten waarin de nieuwe Nederlandse cybermilitairen zich eigenlijk begeven en ging onder meer in gesprek met Anouk Vos.

Volgens Anouk Vos, mede-oprichter van technisch advieskantoor Revnext, laat het Stuxnet-verhaal vooral zien hoe moeilijk het is om de impact van een aanval met cyberwapens in te schatten. “Je stuurt malware de wereld in waarvan je de gevolgen niet kunt overzien. Het kan eenvoudig in verkeerde handen vallen. Afgevuurd, betekent afgevuurd.”

Anouk verbaast zich verder over de geheimzinnigheid die om de inzet van cyberwapens heen hangt. Ook bij het Nederlandse Cyber Commando. Ze zeggen zich te houden aan het geldende oorlogsrecht – waardoor zij burgerslachtoffers moeten zien te voorkomen – maar ze vraagt zich af of dat wel zo één op één toepasbaar is op een conflict in de digitale wereld, waar burgers al snel de dupe zijn. Ook internationaal zijn er geen afspraken gemaakt. Vos: “Er zijn geen regels, er is geen doctrine. We práten er niet eens over.”

Meer over chaos, cybervrede en de huidige digitale wapenwedloop is te vinden in het volledige artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/democratie/cyberwapenwedloop-oorlog-voeren-in-het-geniep~ae17456a/